OanaSpecs

Ce sunt Spectacles si cum se folosesc?

Probabil ați tot auzit în ultimul timp despre Spectacles, acești ochelari minune de la Snap.Inc care au luat locul Google Glass pe podiumul wearables-urilor deștepte.

Ce sunt?

În septembrie 2016, Snapchat.Inc s-a rebranduit și a devenit Snap.inc. În același timp, s-a anunțat și lansarea unor ochelari “deștepți”, iar Spectacles a devenit primul dispozitiv inteligent creat de companie. Spectacles permite userilor să filmeze videouri scurte, din perspectiva lor, care mai apoi pot fi urcate pe Snapchat prin Wi-Fi/Bluetooth.

“Specs only record video, since that’s how you experience life” 

Cum arată?

Ochelarii se aseamănă cu o pereche normală de ochelari de soare cu câteva excepții. Sunt echipați cu o cameră video cu un obiectiv cu o deschidere de 115 grade care simulează perspectiva ochiului uman în partea dreaptă și leduri care atenționează atunci când ochelarii filmează în partea stângă. Spectacles vin în 3 culori – negru, turcoaz și portocaliu și o singură mărime. Ochelarii vin la pachet cu un case galben de Snapchat care e folosită ca un fel de baterie externă pentru încărcarea ochelarilor, un cablu de încărcare a case-ului și al ochelarilor și o lavetă din microfibră pentru ștersul ochelarilor în forma de Ghostface Chillah (mascota-fantomă a Snapchat). Case-ul suportă 4 încărcări ai ochelarilor, a câte 90 minute.

b6f07412-989d-4608-8a47-b80f7fc51a07

De unde pot fi cumpărați?

Ochelarii costă 129,99$ (fără taxe) și există 3 variante prin care poți să pui mâna pe ei (deocamdată).

 1. Snapbots

Snap.Inc a lansat o nouă modă pentru vânzarea de device-uri prin amplasarea unor automate cu ochelari în diferite locuri din Statele Unite. Automatele se numesc SnapBots și locul lor este schimbat frecvent (stau 24 de ore într-un loc) și anunțat aici.  Site-ul are un countdown care anunță vizitatorii site-ului cât timp mai este până la anunțarea unei noi locații. Până acum Snapboții au ajuns în Venice, Big Sur, Santa Monica, Pasadena, Los Angeles din California, Tulsa în Oklahoma, Marele Canion, Tallahassee în Florida, în Illinois și în New York. Deși este destul de dificil să ajungi la unul dintre automate în timp util, mulți fani ai aplicației călătoresc distanțe mari pentru a-și cumpăra o pereche de Spectacles. Fiecare Snapbot are o cameră care prin intermediul unui lens asemănător cu cele din Snapchat, poți testa perechile de ochelari pentru a vedea ce culoare ți se potrivește.

Screenshot_12

2. Pop-Up Store în New York

În noiembrie, Snap.Inc a anunțat deschiderea primului magazin dedicat Spectacles în centrul orașului New-York. În primele zile de la deschidere s-au format cozi imense încă de la primele ore ale dimineții. Pereții magazinului sunt echipați cu monitoare care ‘mimează’ experiența pe care o ai cand vezi video-urile filmate cu Spectacles.

15725330_1393213397369492_574171911_o

Foto: Alexandra Bara

Spectacles Newy York

Foto: Alexandra Bara

3. De pe site-urile de vânzări online.

Am văzut acum ceva vreme Spectacles de vânzare pe unul dintre binele cunoscute site-uri de cumpărari-vânzări online la preț triplu. Dacă ești aventurier/aventurieră și în bani, asta poate fi o variantă, dar eu una nu aș risca să cumpăr device-uri desigilate de-acolo.

4. Update: Online de pe site-ul oficial.

Această opțiune este încă valabilă doar în Statele Unite.

Cum funcționează Spectacles?

Ochelarii sunt echipați cu o cameră care filmează 115 grade, plasată în partea dreaptă a ochelarilor. Pentru a știi exact când se face filmarea și cât timp, ochelarii au amplasate niște leduri care se aprind pe parcursul înregistrării.

Spectacles Close caption

Videourile pot să dureze până la 10 secunde, cum Snapchat ne-a obișnuit deja, și pot fi înregistrate prin simpla apăsare a unui buton, singurul de altfel pe care-l găsim pe ochelari.

1 apăsare scurtă – pornește înregistrarea

1 apăsare lungă – oprește înregistrarea

Se pot filma videouri până la 30 de secunde prin apăsarea butonului atunci când filmarea este pe final (ledurile anunță asta prin aprinderea și stingerea lor timp de 3 secunde, timp în care ai timp să mai apeși butonul o dată pentru a nu întrerupe filmarea).

Videourile captate cu Spectacles sunt uploadate pe Snapchat în Memories prin bluetooth atunci când device-urile sunt aproape unul de celălalt. Ceea ce înseamnă că poți folosi Spectacles chiar dacă nu ai telefonul la tine.

 

via

Videourile filmate cu Spectacles au acest format doar în Snapchat. Dacă este salvat sau postat pe oricare altă rețea, orice video arată așa.

 

Cum se conecteaza Spectacles la telefon?

Conectarea e super ușoară și se face prin Bluetooth. Vezi pașii mai jos.

Cum se uploadează videourile filmate cu Spectacles în Snapchat?

Atunci când ochelarii și telefonul cu contul de Snapchat de care au fost legați ochelarii sunt aproape unul de celălalt și bluetooth-ul este pornit, uploadarea filmulețelor se face automat. Videourile nu se importa automat HD, ci trebuie tu să faci asta manual. Vezi mai jos cum.

Cum se postează videourile făcure cu Spectacles la My Story?

La fel ca orice alt snap din My Story, filmulețul se selectează, editează și urcă sus sau trimis persoanelor din lista de prieteni.

Ce trebuie să mai știi despre Spectacles:

 • Poți înregistra și dacă nu ai ochelarii la tine, videourile se vor uploada atunci când cele două device-uri sunt unul lângă altul.
 • Ochelarii pot fi încărcați atât prin case cât și prin USB-ul special care vine la pachet cu ei. Cu același USB se încarcă și case-ul.
 • Bateria din case poate ține până la 4 încărcări ai ochelarilor.
 • Spectacles sunt compatibili cu iOS de la Iphone 5 în sus & iOS 8 și pe Android de la  Android 4.3 în sus.
 • Sunt ochelari de soare, făcând abstracție de faptul că au o cameră incorporată. Nu sunt potriviți pentru interior.

Ce sper să îmbunătățească –

 • Modul în care se uploadează videourile HD (cel puțin pe iOS ia o veșnicie)
 • Să introducă modele cu lentile normale
 • Să poată fi comandați
 • Salvarea video-urilor în telefon se face foarte greu (as in ia foarte mult timp)
 • updatez pe parcurs

Spectacles sunt un device super bun pentru a-ți da un upgrade strategiei pe care o pui în aplicare pe Snapchat pentru business-ul tău deoarece poți arăta followerilor tăi exact experiența prin care treci, un fel de POV-uri (point of view). Dar despre asta curând într-un alt articol.

Published by

Oana Huja

Content Marketing Specialist at Bannersnack, Autoproclamated Social Media Smartass

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *